Desverre dør det flere barn hvert år av medfødte hjertefeil fordi de ikke blir oppdaget på fødeavdelingene. 

Svenskene har forsket og funnet ut at en enkel undersøkelse med en nyere type pulsoksymeter kan avdekke de aller fleste av alle såkalte ductusavhengige hjertefeil hos barn.

Litt fakta i begynnelsen:

Ca. 1% av alle nyfødte har en hjertefeil (5-600 barn hvert år).  Ca. 25% av de nyfødte blir sendt hjem fra fødeavdelingen uten at hjertefeilen er oppdaget.  En stor del av de hjertefeilene som ikke oppdages er “ufarlige”.  I den forstand at et menneske kan leve godt med feilen, eller at den “reparerer” seg selv.  Typisk eksempel er små hull i hjerteveggen (VSD).

Men: noen kommer tilbake på sykehus i ambulanse med blålys eller med luftambulanse.  På grunn av hjertesvikt.  Ofte innen 14 dager.  En del av disse dør…

De svenske forskerne har funnet ut at en rutinemessig undersøkelse på fødeavdelingen med et pulsoksymeter avdekker 92% av disse hjertefeilene, og at dødeligheten og alvorlige senskader reduseres vesentlig pga raskere behandling.

Her er et eksempel på et pulsoksymeter:

Dette apparatet måler konsentrasjonen av oksygen i blodet, målt i prosent.  Det øverste tallet på apparatet viser at vi her har kontrollert en frisk person med 98% oksygenmetning.  Verdien skal ligge mellom 95 og 100% på et friskt menneske.  Det nederste er pulsen.

Hvordan gjøres dette?  Stikk en finger inn i et hull på den grå dingsen.  Eventuelt, fest et lesepunkt med borrelås rundt en finger eller fot på den nyfødte.  Trykk på knappen, vent ca. 5 minutter og les av!

Pris: Ca. 10.000,- for et apparat.

Enkelt, smertefritt, billig!

Nå er egentlig ikke dette noen nyhet, med unntak av at de bruker en nyere og bedre type apparat.  Den svenske undersøkelsen er bare et viktig supplement til tidligere forskning.  Men den er omfattende, ca. 40.000 barn er sjekket.

Det som er viktig er:  jo flere slike undersøkelser jo større faglig press blir det på å innføre en obligatorisk sjekk med pulsoksimeter på nyfødte mens de ligger på fødeavdelingen.

Da kan den andelen foreldre som sendes hjem med nyfødt barn… og som så opplever at verden raser sammen 14 dager senere når hjertesvikten inntreffer… reduseres fra 25% (30% i Sverige) til nesten ingen!!

Men for all del!  Jeg forstår at det er vanskelig.  Det koster jo 10.000 pr. apparat (d.v.s. man får ca. 1.000 apparater for ca. 10 mill).  Og så tar det jo minst fem minutter å utføre…

Vår jente hadde 3 alvorlige hjertefeil innen denne kategorien.  Heldigvis ble hun oppdaget på føden!  Barnelegen hadde litt for få nyfødte å undersøke den dagen, så han tok en liten ekstrarunde på de som skulle hjem… Godt at konemor er sen i dusjen, for hun hadde bedt meg drøye hentingen en times tid slik at hun fikk “ordne seg litt”.  Ti minutter før jeg kom hadde barnelegen vært innom og oppdaget en bilyd på hjertet…

Hun ville med 100% sikkerhet fått hjertesvikt innen 14 dager.  Sjansen for at hun hadde dødd er vel kanskje ikke mer enn 50%, men likevel…

Men heldigvis så ble det oppdaget.  Det endte med en sekstimers hjerteoperasjon på Rikshospitalet 9 dager gammel.  Frisk som en fisk i dag, fire år etter….

Dette er en bilyd som kanskje ikke oppdages i løpet av de første par dagene, for da er det så mye som skal “på plass” inni en liten nyfødt kropp.  Den oppdages kanskje etter fire-fem dager.  Men i dag så skal alle hjem etter maks fire dager på føden, og legeundersøkelsen skjer jo andre dagen….

En undersøkelse med et pulsoksymeter hadde avdekket at noe var alvorlig galt (vår jente hadde oksygenopptak på ca. 55%).

En obligatorisk undersøkelse med pulsoksymeter er forøvrig noe som Foreningen For Hjertesyke Barn (FFHB) har kjempet for i en årrekke.

Problemet er visst at landet vårt ikke har råd, og så er det litt vanskelig med alle nye rutiner….

Men nå kan vi kanskje håpe at svenskene innfører dette, for da kommer nok vi etter om et par år!

OPPDATERING: Nå er det også kommet referanser til en norsk undersøkelse som VG skriver om her:

 http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=550274

Og den bekrefter selvsagt alt det som den svenske undersøkelsen viste.  Det mest gledelige her er at det nå faktisk ser ut til at norske sykehuse nå ønsker å teste nyfødte med pulsoksymeter som en del av de undersøkelsen som gjøres de første dagene.

Fantastisk!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende